Afbeelding invoegen 
 
Landlust klassieke rijkunst
 
want ja, fijn paardrijden is een kunst!

 
Vooropgesteld dat iedere ruiter altijd het beste voor heeft met zijn of haar paard, toch kun je soms goed gehumeurd op je paard klimmen, om een half uur later totaal gefrustreerd weer af te stappen. Je paard was ongehoorzaam en niet aan de hulpen, een fijne aanleuning was ver te zoeken en eventuele oefeningen kwamen niet in de buurt van hoe ze zouden moeten zijn.

"Dressuur betekent voor mij harmonie, elegantie en lichtheid!"
 

Heb je genoeg van die frustratie en ben je op zoek naar een vriendelijke en begrijpelijke manier van rijden voor jou en je paard? Waarin ontspanning en rust voorop staan? Waarbij je niet met je spierballen hoeft te rijden? En toch op een positieve manier het meeste uit jou en je paard kunt halen, dan kan ik je helpen. Tijdens mijn inmiddels decennialange ervaring met heel veel verschillende pony’s en paarden heeft mijn rijkunstig gevoel en oog zich dermate ontwikkeld, dat ik eventuele problemen heel snel herken en er mee aan de slag kan gaan. Daarnaast heb ik een klassieke opleiding gehad en omdat ik ervan ben overtuigd dat de klassieke manier van trainen en rijden het beste is om een paard zo lang mogelijk fit en gezond te houden, leg ik mij ook in het lesgeven daar helemaal op toe. Natuurlijk heb ik ook mijn uitstapjes gehad naar andere ‘systemen’, maar keer op keer bleek maar weer dat dat geen match was voor mij en mijn paarden. Ik rijd graag, maar vind het zeker zo belangrijk dat ook mijn paarden met plezier willen werken. Met zo min mogelijk druk en spanning, dus iedere keer kwam ik weer terug bij de oude vertrouwde klassieke rijkunst. Ik word heel blij van paarden, die op eigen benen voor je uit lopen en die licht in de hand zijn. Datzelfde wil ik zien bij mijn lesklanten. Paarden die door het lijf swingen. Ruiters die mooi mee gaan in de beweging in plaats van dat tenenkrommende achterover gehang aan de teugels. Dressuur betekent voor mij harmonie, elegantie en lichtheid!

"Realiseer je dat je nooit het onmogelijke mag eisen van je paard!" 

Allereerst kijken we naar de fysieke mogelijkheden van je paard en van daaruit gaan we werken. Realiseer je dat je nooit het onmogelijke mag eisen van je paard! Doe je dat toch dan ontaard dat uiteindelijk altijd in protest of, erger nog, een vervelende blessure. Nageefelijkheid wordt niet gevraagd, maar ontstaat vanzelf door correcte training. Dus er wordt niets afgedwongen. 

Mijn principe is dat niet alleen het paard geschoold wordt, maar ook vooral de ruiter. Alle paarden zijn scheef, maar alle ruiters ook. Scheefheid bij beide partijen zorgt voor blessures. Een paard dat bijvoorbeeld voortdurend op zijn binnenvoorbeen valt, ontwikkelt daardoor bijna altijd een peesblessure. Pas als het paard en de ruiter ‘recht’ zijn dan zal het paard tot dragen kunnen komen en moeilijkere oefeningen zonder verzet uit kunnen voeren.

Speerpunten

  • Belangrijk speerpunt voor mij is, dat de hals te allen tijde op lengte behoort te zijn. Sommige paarden maken zich lang tijdens een training en andere paarden verstoppen zich als het ware. Wij gaan dan samen aan de slag tot een paard door licht contact op twee teugels wil lopen en vooral op eigen benen, met de neus mooi op of liever iets over de loodlijn.

  • Rust, eerlijkheid en met geduld een paard opleiden 

  • Tempocontrole is heel belangrijk. Zorg dat het paard zich niet overloopt, maar in een rustig tempo zijn balans kan vinden en daardoor meer tot dragen kan komen. Dit voel je in je hand, want je paard wordt ‘licht’ doordat hij zichzelf gaat dragen.

  • Houding en zit van de ruiter. Deze verbetert middels een onafhankelijke, stille zit en door het klein leren inwerken, vanuit de handen en vingers en niet vanuit de hele arm.

  • Leren inwerken met een zachte hand naar voren richting mond in plaats van naar achteren , waardoor je paard steeds minder smakelijk en gevoelig in zijn/haar mond wordt.

  • Een sterk paard bestaat niet, een sterke hand wel! 

  • Rechtrichten om blessures door overbelasting te voorkomen. Dus gelijke inwerking op twee teugels en voor wat betreft je zit, met een gelijke druk op de beugels.

  • Het management er omheen nauwlettend in de gaten houden: is het paard correct bekapt of beslagen. Heeft hij/zij een passend zadel en dito bit?

  • Aanbieden van afwisseling in de training. Afwisseling in hoofd- en halshouding.

  • De sleutel tot een fijn meewerkend dier is toch altijd van ontspanning naar aanspanning werken. Het einddoel is een paard, wat blijmoedig en zonder angst de hand opzoekt en die recht naar voren en over vier benen loopt. Die los door het lijf beweegt en dus danst met jou op zijn of haar rug. En beloon het dan, want dat kun je niet vaak genoeg doen.